Asiantunteva talotekniikan ylläpito varmistaa kiinteistöjen arvon

Jyväskylän Vaajakummun koulun katolle noussut ilmanvaihdon konehuone on näkyvä esimerkki Planetconin ja Jyväskylän Tilapalvelujen yhteistyöstä talotekniikan asiantuntijapalveluissa. Uusi koneisto pitää huolen koulun teknisen tilan merkittävästi kasvaneiden käyttäjämäärien riittävästä ja laadukkaasta ilmanvaihdosta.

Kiinteistöjen talotekniikan ylläpito vaatii jatkuvaa aktiivisuutta: mihin ja miten kiinteistöjä käytetään ja kuinka käyttäjät niissä toimivat. Tarve Vaajakummun koulun uudelle konehuoneelle syntyi, kun Jyväskylän kansalaisopiston kaikki teknisen työn tunnit siirrettiin kaupunginkirjastosta koululle. Teknisen tilan käyttöaste nousi merkittävästi, kun puutyö-, metalli- ja maalaustilat otettiin aktiiviseen harrastuskäyttöön iltaisin ja viikonloppuisin. Olemassa ollut koneisto oli mitoitettu kouluajan käyttöön.

”Tämä on hyvä esimerkki muutoksesta, jossa vanha tekniikka ei olisi pystynyt vastaamaan merkittävästi kasvaneiden käyttäjämäärien tarpeisiin. Kiinteistöjä myös huolletaan ja kehitetään käyttäjien ehdoilla muun toiminnan lisäksi”, Jyväskylän Tilapalvelujen Petteri Kontro toteaa.

Planetcon huolehti konehuoneen hankesuunnittelusta ja projektin aikataulutuksesta, työmaavalvonnasta, taloteknisten järjestelmien toimintakokeista ja työn vastaanotosta. Projektin valmistuttua käytön seuranta yhdessä teknisen isännöitsijän ja kiinteistönhoitajan kanssa jatkuu tiiviinä.

ilmanvaihto-koulun-talotekniikka-asiantuntijapalvelu
Kiinteistönhoitaja Timo Peränen Total-palveluista, Jyväskylän Tilapalvelujen tekninen isännöitsijä Pertti Eskola ja kiinteistöpäällikkö Petteri Kontro ovat tyytyväisiä Vaajakummun koulun uuteen, etävalvottuun ilmanvaihdon konehuoneeseen.

 

Dokumentin hallinta tukee kiinteistön ylläpitoa

Keskeinen osa talotekniikan kunnossapitoa on selkeä dokumentinhallinta, jotta sähköiset opas- ja huoltokirjat palvelevat vaivattomasti kiinteistöhuoltoa ja ylläpitoa.

Myös Vaajakummun koulun konehuoneen automatisoituja laitteita seurataan etävalvonnalla. Mahdollisissa akuuttitapauksissa ensimmäisenä paikalle saapuu kiinteistönhoitaja, ja huoltotehtävät priorisoidaan yhdessä Tilapalvelujen ja Planetconin kanssa.

”Selkeät toimintamallit mahdollistavat nopean reagoinnin. Saumaton yhteistyö ja sitoutuneet asiantuntijat ovat välttämättömyys suuren kiinteistökannan hallinnoinnissa”, tekninen isännöitsijä Pertti Eskola Jyväskylän Tilapalveluista toteaa.

jyvaskylan_kaupunki_planetcon-ilmanvaihto
Uusittu ilmanvaihto pitää huolen Vaajakummun koulun teknisen tilan merkittävästi kasvaneiden käyttäjämäärien riittävästä ja laadukkaasta ilmanvaihdosta.

400 kiinteistön talotekniikka tarkastelussa

Jyväskylän Tilapalvelu hallinnoi kaupungin 400 kiinteistöä, joita ovat muun muassa päiväkodit, koulut, vanhainkodit ja terveysasemat. Niissä tuotetut palvelut koskettavat mittavaa osaa kaupunkilaisista. Petteri Kontron mukaan talotekniikan asiantuntijuuden tarve vahvistuu, kun tekniikka edelleen digitalisoituu.

”Kiinteistöjen digitalisaatio on vasta alkutaipaleella. Tiukentuvat energiamääräykset korostavat entisestään energiatehokkuutta ja vaativat myös tekniikalta jatkuvaa uudistumista. Myös käyttäjät ovat entistä valveutuneempia”, Petteri Kontro pohtii.

Jyväskylän Tilapalvelussa työskentelee 25 henkeä. Pienen organisaation osaamista täydennetään tilaaja-tuottaja -toimintatavan mukaisesti täsmällisesti sovituilla asiantuntijapalveluilla. Planetconin Jyväskylän kaupungille tuottamat palvelut kattavat kiinteistöjen talotekniikan suunnittelun ja ylläpidon.

Planetconin talotekniikan asiantuntijoiden tavoitteena on varmistaa, että kaupungin kiinteistöjen talotekniikka pysyy ajantasaisena, yhteisen omaisuuden arvo säilyy ja ennen kaikkea tilat ovat turvalliset ja terveelliset käyttää. Palvelukonseptiin kuuluvat muun muassa LVISA:n kuntoarviot ja -katselmukset, talotekniikkaselvitykset, energia-arviot, määräaikais- ja viranomaistarkastukset sekä urakoitsijoiden kilpailuttaminen ja valvonta.

”Meidän tehtävä on puolueettomana instanssina suunnitella ja valvoa, että talotekniikan osalta tehdään oikeita ja järkeviä toimenpiteitä, joilla varmistetaan paitsi viranomaisten vaatimukset myös tilojen käyttäjien hyvinvointi”, Tenho Hentilä Planetconilta toteaa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: