Uusi Hansa – Turun ydinkeskustan kauppakeskus uudistuu

Turun ydinkeskustan Hansakortteli on lähes 52 000 kerrosneliömetrin kokonaisuus, joka rakennettiin useammassa vaiheessa 1980-luvun loppupuolella. Kiinteistön tekniikan hallinnan näkökulmasta kauppakeskus on monimutkainen kokonaisuus. Planetcon on tiiviisti mukana Hansakorttelin kunnossapidossa ja uudistamisessa.

Kauppakeskuksessa on meneillään täydellinen remontti jonka on määrä valmistua loppuvuodesta 2019. Kauppakeskuksen liikkeet palvelevat koko remontin ajan.

Kauppatorin laidalla sijaitseva Hansakortteli on Turun suurin ja vanhin kauppakeskus. Hansakorttelissa toimii  noin 130 liikettä, ravintolaa, kahvilaa ja palveluntarjoajaa.

Uudistuksella tavoitellaan monia etuja

Suunnittelun lähtökohtia ovat olleet viihtyisyys, helppokulkuisuus ja esteettömyys.

Uudistuksella on myös monia ympäristöystävällisiä vaikutuksia. Ilmanvaihtoa ja lämmönsäätelyä parannetaan siten, että energiankulutus vähenee n. 230 kerrostaloasunnon verran vuodessa. Hiilidioksidin määrässä tämä tarkoittaa n. 1.040.000 kg:n vähennystä / vuosi, joka vastaa n. 330 auton päästöjä.

”Vastaamme Hansakorttelissa ylläpidon valvonnasta ja toimimme rakennuttajina ja LVIA-valvojina liiketilamuutoksissa. Erilaisia liiketilamuutoksia on kaikkiaan toistakymmentä. Näiden lisäksi toimimme asiantuntijana pitkän tähtäimen suunnitelman (PTS) mukaisissa korjaushankkeissa”, Pasi Vuontila Planetconilta kertoo.

Aiemmin Hansakorttelissa esiintyi lämpötilaongelmia

Aiemmin, ennen nykyistä uudistusta, Turun Hansakorttelin toimistotiloissa oli ilmennyt lämpötilaongelmia jo pidemmän aikaa: osassa tiloista oli aivan liian lämmin ja osassa tiloista lämpötila oli vain 18 astetta. Ongelmiin oli etsitty ratkaisua jo pitkään, mutta syytä ei ollut selvinnyt.

Planetconin edustaja pyydettiin tuolloin paikalle ja lämpötilaongelmien syytä alettiin selvittelemään yhdessä Hansakorttelin kiinteistöpäällikön kanssa vikamahdollisuuksia poissulkien.

Lämpötilaongelmien syyn selvittyä Planetcon ohjeisti kiinteistön valitseman urakoitsijan tasapainottamaan lämmitysjärjestelmän asianmukaisesti ja valvoi työn valmistumisen. Itse tasapainotustyö hoitui muutamassa päivässä ja lämpötila-asia saatiin nopeasti kuntoon.

Jatkuvaa yhteistyötä talotekniikka-asiantuntijan kanssa

Planetconin ja Hansakorttelin yhteistyö alkoi nelisen vuotta sitten ja siitä lähtien Planetcon on ottanut vastuuta Hansakorttelin talotekniikka-asioissa. Planetcon on mukana kiinteistön arjessa auttaen päivittäisten ongelmien ratkaisuissa.

Suurissa kiinteistöissä taloteknisten järjestelmien kunnostustarpeet eivät ole harvinaisia, joten asiantuntevalle talotekniikka-ammattilaiselle on tarvetta.

Jatkuvan yhteistyön etuna on se, että pienet ongelmat voidaan huomata ja niihin pystytään puuttumaan nopeasti. Kun kiinteistö tulee yhteistyön myötä tutuksi, myös ongelmia poikkeamien taustoilla on helpompi etsiä.

Planetconilla on paljon kokemusta kiinteistöjen käytöstä ja käytännön oppeja hyödynnetään kiinteistöjen suunnitteluvaiheessa: Planetcon tarjoaa myös suunnitteluohjausta, jolloin mahdolliset riskit havaitaan ajoissa ja korjataan ne jo suunnitteluvaiheessa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: